Veelgestelde vragen

Algemene informatie

Wat is een medisch hulpmiddel en wat is het verschil met een geneesmiddel?
Een medisch hulpmiddel (medical device) is doorgaans een product dat tijdelijk of permanent werkt op of in het menselijk lichaam en wordt gebruikt voor de preventie, diagnose, monitoring of behandeling van ziektes. Het grote verschil met traditionele geneesmiddelen bestaat erin dat een medisch hulpmiddel hoofdzakelijk mechanisch en niet farmacologisch werkt, d.w.z. het werkt in symbiose met het lichaam zonder een invloed te hebben op de chemie van de menselijke cellen. Tegenwoordig wordt een medisch hulpmiddel gebruikt om ernstige en chronische aandoeningen van het hart, de hersenen, de blaas, het spijsverteringsstelsel enz. doeltreffender te verlichten en te behandelen dan met traditionele therapie met chemische moleculen. Dat komt omdat een medisch hulpmiddel doorgaans rechtstreeks inwerkt daar waar het lichaam het nodig heeft.
Is een medisch hulpmiddel minder doeltreffend dan een geneesmiddel?
Een medisch hulpmiddel voor de preventie en behandeling van aandoeningen is doorgaans even of meer doeltreffend dan traditionele geneesmiddelen, omdat ze het probleem bij de kern/de oorzaak aanpakken. Zo worden medische hulpmiddelen tegenwoordig gebruikt om de chronische pijn van kankerpatiënten efficiënter te verlichten.
Hoe zien normale wratten en voetwratten eruit?
Normale wratten kunt u herkennen aan het ruwe “bloemkoolachtige” oppervlak. Meestal treft men ze aan op handen, knieën en ellebogen. Voetwratten zijn gelijkaardig aan normale wratten, maar treft men enkel aan op de voetzool of aan de onderkant van de tenen. Voetwratten zijn doorgaans platter en zijn ook vaak pijnlijk door de druk uitgeoefend tijdens het wandelen.
Zijn er verschillende types wratten?
Ja, naast de bekende normale wrat en de voetwrat zijn er ook nog andere soorten wratten. Ze worden ingedeeld naar vorm, locatie en type virus. Normale wratten (Verruca vulgaris): dit zijn kleine, huidkleurige knobbeltjes met een ruw oppervlak. Ze komen enkelvoudig, maar ook in groepen voor en ze kunnen soms behoorlijk groot zijn. Ze zitten meestal op de handen, maar kunnen overal voorkomen. Meestal zijn ze relatief eenvoudig te behandelen. Voetwrat (Verruca plantaris): voetwratten zijn doorgaans groter dan normale wratten en platter door de druk op de voetzool tijdens het lopen. Ze zijn vaak pijnlijk en lastig te behandelen. Ze ontwikkelen zich vaak onder drukpunten, zoals de hiel of de bal van de voet. Voetwratten hebben vaak kleine zwarte stipjes in het midden. Deze stipjes worden veroorzaakt door bloedingen in de wrat als gevolg van druk uitgeoefend op de voet. Platte wratten (Verruca plana): dit zijn kleine, gladde, huidkleurige wratten die in grote aantallen kunnen optreden. Ze kunnen overal voorkomen, maar vooral in het gezicht, nek, handen, polsen en knieën. Ze worden vaak niet als zodanig herkend, vooral niet in het gezicht. Meestal komen ze in lijnen voor, zoals bij een kras of vergelijkbare verwondingen. Draadvormige wrat (Verruca filiformis): dit zijn draad- of vingervormige wratten. Ze komen meestal in het gezicht voor, met name bij de oogleden en lippen. Genitale wratten (Verruca acuminata): deze wratten komen rond de anus en/of genitaliën voor. Mozaïekwrat: een verzameling van kleine wratten, meestal op de handen of voetzolen. Nagelbedwrat: een bloemkoolachtige groepering van wratten rond de nagels. NB: GEBRUIK WARTNER UITSLUITEND VOOR DE BEHANDELING VAN NORMALE WRATTEN EN VOETWRATTEN!
Wat moet ik doen als ik niet zeker ben of de aandoening een wrat is?
Raadpleeg altijd uw arts als u niet zeker bent of de aandoening een wrat is.